Wing Chun

Wing Chun 詠春 este un sistem ce face parte din categoria artelor marțiale interne.

Este cel mai popular stil sudist de Kung Fu, în prezent fiind practicat la nivel global în peste 60 de tări. Este unul din “Cele Trei Marețe Stiluri de Kung Fu din Sud” alături de stilurile Hung Gar si Choi Lei Fut, stiluri ce s-au format și popularizat în Sudul Chinei.
Trebuie menționat faptul că există mai multe linii (ramuri) de Wing Chun cu diferite tradiții și interpretări, acestea perpetuându-se din generație în generație.
La ora actuală semințele pe care Maestrul Yip Man le-a răspândit din Hong Kong se întind în toate direcțiile din lumea întreagă, cei mai mulți dintre practicanții de Wing Chun găsindu-și originile in ele.
Sistemul este orientat spre partea marțială fară a neglija însă aspectele de sănătate. În cadrul antrenamentelor se execută exerciții și tehnici specifice artelor marțiale chinezești, în special sitlului Wing Chun Kung Fu (exerciții de încălzire, mobilitate, fortă, viteză, relaxare sau concentrare).
Sistemul Wing Chun, practicat urmând Linia Yip Man ~ Chow Tse Chuen ~ Donald Mak subliniază caracterul intern al acestul stil, iar pentru a putea obține eficiența folosind o asemenea abordare este absolut necesar să fie urmate cu strictețe principiile Wing Chun. Pe lângă principii se studiază forme, exerciții ce dezvoltă senzitivitatea, controlul și intărirea corpului pe toate nivelele, pentru a-l face mai pregătit în fața unei eventuale confruntări. La nivele superioare se poate trece la luptă light-contact sau full-contact.

Marele Maestru Yip Man spunea: “Adevăratul kung fu se vede în lupta liberă”

Istorie

Wing Chun sau Ving Chun (Wing Tsun) tradus Boxul Frumoasei Primăveri– singurul stil de arte marțiale din lume inventat de către o femeie.

Este dificilă o relatare exactă asupra originii Wing Chun, din cauza condițiilor istorice din China medievala. Primele mențiuni în scrieriile istorice fac referire la Leung Jan(1826-1901), denumit de contemporanii săi Regele Kung Fu.
Peste generații arta Wing Chun ajunge la Yip Man(1893 – 1972). El și-a inceput studiul în Wing Chun Kung Fu în anul 1899, în casa familiei sale, cu Maestrul Chan Wah Shun. După moartea acestuia, a continuat studiul cu Ng Chung So ( 1905-1907). În timpul studiilor pe care le face la Colegiul Sf. Stefan din Hong Kong, il cunoaște pe Leung Bik, al doilea fiu al Marelui Maestru Leung Jan, împreuna cu care studiază înca 4 ani de zile.
În anul 1949, la venirea puterii comuniste în China el se refugiază împreuna cu familia sa la Hong Kong, pierzând toate bunurile sale din China. Aici la vârsta de 56 de ani este nevoit sa înceapă o noua viață. Cu ajutorul lui Lee Man începe să predea arta Wing Chun publicului larg, într-un mod foarte deschis, având o multitudine de studenți, printre care îi amintim pe Chow Tse Chuen (1925 – 2017) și Lee Siu Long-Bruce Lee (1940 – 1973), devenind unul dintre cei mai respectați maeștri din acea zonă. Provocările și luptele de stradă la care au participat el și elevii săi, au adus o reputație deosebită stilului Wing Chun în acea perioadă. Pentru a-și verifica abilitățile, elevii lui participau deseori la lupte desfășurate în semilegalitate, fără reguli și fără protecții.
Aceste întreceri aveau loc, deseori pe alei lăturalnice sau pe acoperișurile clădirilor, iar învingătorul era cel ce părăsea ringul improvizat pe propriile-i picioare. În această atmosferă a reușit stilul să-și dobândească renumele de care se bucură și astăzi.
Maestrul Chow Tse Chuen a fost asistentul lui Yip Man în transmiterea stilului către nou-veniți până în momentul în care a fost încurajat de către acesta să-și deschidă propria școală. Pentru a-i da binecuvântarea și pentru a-l încuraja pe acest drum, Yip Man i-a făcut cadou, pentru noua școală, un manechin de lemn cumpărat din Guangzhou. Marele Maestru Yip Man a continuat să rafineze abilitățile Maestrului Chow, chiar dacă acesta din urmă devenise independent, îi vizita adeseori școala pentru a vedea cum se desfășoară antrenamentele. În cursul acestor vizite i-a predat și un alt set la manechinul de lemn, specializat însa doar pe lovituri de piciore. De asemenea îl încuraja pe Maestrul Chow, să introducă cât mai multe tehnici de atac și apărare în Chi Sao (Mâini Lipicioase), spunând că “Lut Sao Kin Kung Fu” (”Adevaratul Kung Fu se vede în lupta libera”)
Maestrul Chow a încercat, prin munca sa de câteva zeci de ani, să transmită mai departe sistemul complet de Wing Chun, așa cum l-a moștenit de la Marele Maestru Yip Man, fără a căuta câstiguri materiale sau faimă.

Linie

 Yip Man s-a născut în data de 14 octombrie 1893 într-o familie înstărită de negustori din Foshan.
El și-a început studiul în Wing Chun Kung Fu în anul 1899, în casa familiei sale, cu Maestrul Chan Wah Shun.
După moartea acestuia, a continuat studiul cu Ng Chung So ( 1905-1907). În timpul studiilor pe care le face la Colegiul Sf. Stefan din Hong Kong il cunoaște pe Leung Bik, al doilea fiu al Marelui Maestru Leung Jan, împreuna cu care studiază încă 4 ani de zile. Între anii 1914-1937 Maestrul Yip Man a lucrat în armată și în forțele de poliție. S-a căsătorit cu Cheung Wing Sing, și a avut 4 copii, doi fii, pe numele lor Yip Chun si Yip Ching și doua fiice, Yip Ar Sum și Yip Ar Woon. În această perioadă, faima lui de expert în Kung Fu a crescut în provincie dar totuși el nu a acceptat nici un elev.
În urma invadării Chinei de către Japonia (1937) este instaurat la conducere un guvern marionetă. În această perioadă Yip Man a devenit foarte sărac din cauza refuzului său de a colabora cu noile autoritați. În această conjunctură între anii 1941 și 1943 el începe să predea stilul Wing Chun.
Între anii 1945-1949 după capitularea Japoniei, începe o perioadă foarte plină din punct de vedere profesional astfel încât renunță să predea Wing Chun.
La venirea puterii comuniste în China, el se refugiază împreună cu familia sa la Hong Kong, pierzând toate bunurile sale din China. Aici la vârsta de 56 de ani este nevoit să înceapă o noua viață. Cu ajutorul lui Lee Man începe din nou să predea Wing Chun. În această perioadă are foarte mulți elevi, devenind unul dintre cei mai respectați maeștri din acea zonă. Provocările și luptele de stradă la care au participat el și elevii săi, au adus o reputație deosebită stilului Wing Chun în acea perioadă.
Marele Maestru Yip Man părăsește această lume în casa sa din strada Tong Choi la data de 1 decembrie 1972. Avea 79 de ani.

Chow Tse Chuen s-a născut în 1925 în anul taurului după zodiacul chinezesc. Maestrul Chow s-a alăturat pentru prima dată școlii de Wing Chun a Marelui maestru Yip Man situată în strada Lee Tat, districtul Yau Ma Tei, Hong Kong, în anul 1955. În anul 1957 Yip Man a schimbat locul școlii sale din Yau Ma Tei în Li Cheng UK Estate. Situată într-una din cele mai sarace și mai vechi zone din Hong Kong, condițiile din noua școala erau deplorabile, fiind un loc foarte mic, deosebit de cald (temperatura medie in Hong Kong pe timpul iernii este de cca 17 – 20° C ) , iar facilitățile sanitare elementare erau absente. Din cauza acestei situații, puțini elevi l-au urmat pe Mastrul Yip Man, iar noi elevi nu prea existau. Pentru a-l ajuta, Maestrul Chow a organizat o grupă de Wing Chun alcatuită din colegii săi de muncă de la compania de autobuze din Kowloon. În timpul acestei perioade, Maestrul Chow, care atinsese nivelul Chum Kiu înainte de mutare, a fost învățat sistemul complet, cuprinzând toate formele cu mâna goală (Siu Lim Tao, Chum Kiu si Biu Jee), Mok Yan Jong (Manechinul de Lemn), Look dim Boom Gwun (Bastonul lung) lovituri de picior, deplasări și forma Baat Jam Dao (Cuțitele Fluture). Această perioadă s-a întins între anii 1957 și 1962. Maestrul Chow era de asemenea asistentul lui Yip Man în transmiterea stilului către nou-veniți. 
Maestrul Chow a fost de asemenea unul din primii discipoli ce au reușit să asimileze forma secretă a cuțitelor fluture. În anul 1961 Yip Man, a mutat din nou școala în clădirea Hing Ip, de pe strada Castle Peak. Maestrul Chow a fost încurajat să-și deschidă propria școală, în loc să-l urmeze pe Yip Man la noua locație. Pentru a-i da binecuvantarea și pentru a-l încuraja pe acest drum, Maestrul Yip Man i-a făcut cadou pentru noua școală, un manechin de lemn, cumpărat din Guangzhou. Din acel moment Maestrul Chow a devenit unul din cei care transmit mai departe arta Wing Chun. 
Marele Maestru Yip Man a continuat să rafineze abilitățile Maestrului Chow, chiar dacă acesta din urma devenise independent. Yip Man îi vizita adeseori școala, pentru a vedea cum se desfășoară antrenamentele. În cursul acestor vizite a predat si alt un set la manechinul de lemn, specializat însa doar pe lovituri de picioare. De asemenea îl încurajează pe Maestrul Chow, să introducă cât mai multe tehnici de atac și apărare în Chi Sao (Mâini Lipicioase), spunând că “Lut Sao Kin Kung Fu” (”Adevăratul Kung Fu se vede în lupta liberă”) 
Maestrul Chow a încercat prin munca sa de câtiva zeci de ani, să transmită mai departe sistemul complet de Wing Chun așa cum l-a moștenit de la Marele Maestru Yip Man, fară a căuta câstiguri personale sau faimă.
La vârsta de 91 de ani, Maestrul Chow Tse Chuen pleacă spre alte zări la data de 4 ianuarie 2017.

Donald Mak (Mak Kwong Kuen) s-a născut în anul 1961. A început să invețe acest stil de la maestrul Chow Tse Chuen, începând cu anul 1979, fiindu-i prezentat de către Leung Ping Sang (un elev mai vechi al acestuia). Deși Hong Kong este o adevarată Mecca a artelor marțiale, singurul stil practicat de Sifu Mak este Wing Chun Kung Fu. Antrenamentul a început cu forma Siu Lim Tao (Mica Idee) și a avut nevoie de aproximativ 1 luna pentru a învața toate cele trei secțiuni. Apoi, a învățat Chi Sao – Dan Chi Sao (“Maini Lipicioase”) cu o singură mână. După aproximativ două săptămâni de exersare a trecut la Chi Sao (“Mâini Lipicioase” cu ambele mâini). În prima lună de învățare, acest exercițiu constă doar în rotirea brațelor (în tot acest timp nu se executa nici o tehnică de atac sau apărare). După o luna de Chi Sao (doar rotiri de mâini) Sifu Chow și-a îndrumat elevii spre aplicarea tehnicilor de atac și apărare preluate din forma Siu Lim Tao. Această perioadă a durat aproximativ 8 luni, după care a început învățarea formei Chum Kiu (În Căutarea Podului). Învățarea formei Chum Kiu a durat aproximativ trei luni de zile. După doi ani de practică a început învățarea formei Biu Jee (Degetele Care Strapung), proces care a durat cam o jumatate de an. După aceasta, a fost nevoie de înca doi ani pentru a învăța forma completă Mook Yan Jong (forma la Manechinul de Lemn). În al cincilea an a început studiul armelor din acest sistem, respectiv Bart Chum Dao (Cuțitele Fluture) și Look dim Boom Gwun (Bastonul Lung). În total, a fost nevoie de 3 – 4 ani pentru a învața aceste forme cu arme. 
Pe lângă toate acestea, a mai învățat și alte exerciții, cum ar fi Lap sao-Pumn împotriva Bong sao (Mâna Aripă), Deplasarea în Triunghi, Jin Kuen si Chi Kirk (Picioare Lipicioase). Sifu Chow își încuraja elevii să aplice în practică Chi Sao, toate tehnicile de atac și aparare învățate în cele trei forme cu mâna goala, manechinul de lemn și formele cu arme. “Metoda noastra de a face Chi Sao este de a exersa alternativ rotirea mâinilor și tehnici de lupta”. Întregul sistem a fost asimilat în circa 8 ani de zile.
Prima sa motivație în predarea sistemului Wing Chun este aceea de a împărtăși și altora o tradiție ce vine din inima Maestrului Chow. Relația dintre el și elevii săi nu este o relație comercială de tipul “vanzare – cumpărare” ci este o relație construită pe bază de respect reciproc între elev și maestru, o relație de la om la om, bazată pe încredere reciprocă, ce are ca prim scop “transmiterea” acestei arte, transmitere ce se poate face doar personal. Aceasta este și relația pe care a avut-o Sifu Mak cu Maestrul Chow Tse Chuen, care la rândul său a avut o relație la fel de apropiată cu Marele Maestru Yip Man.

Adrian Tautan – s-a nascut in localitatea Cluj–Napoca, Romania. Studiul artelor martiale il incepe in anul 1991in cadrul clubului “Santal” de arte martiale chinezesti -Wushu, club condus de prof. Florin Szondi, continuind apoi, in cadrul Clubului “Don ” condus de instructor Radu Ilyes. 
Stilurile studiate in aceasta perioada sunt Changchuan si Taijiquan ( Tai Chi Chuan) 
In anul 1998 este recunoscut ca instructor sportiv Wushu, de catre Federatia Romana de Arte Martiale. 
Aceasta perioada, devine una de intense cautari si cercetari personale in domeniul artelor martiale traditionale. 
In acest timp intalneste o serie de maestri cu care are șansa sa studieze ,printre care, calugarul Shaolin Shi De Chan, Sifu Radu Baban (Wing Chun Vietnamez ) , Sifu Maday Norbert ( Leung Ting Wing Tsun), Woitjech Savitski, si altii. 
Aceasta cautari il fac sa se intalneasca cu Sifu Donald Mak fiind acceptat in cele din urma ca elev personal de catre acesta. In anul 2002 in urma calatoriei la Hong Kong, este recunoscut in mod oficial ca instructor, de catre Donald Mak International Wing Chun Institute.
Este recunoscut ca instructor si de catre Ving Tsun Athletic Association din Hong Kong.

Bogdan Pin – nascut la Cluj-Napoca, Romania. Incepe studiul artelor martiale chinezesti in toamna anului 1998, in cadrul clubului Don din Cluj-Napoca, condus de catre Instructor Radu Ilyes care il introduce in artele martiale chinezesti prin stilurile Changchuan si Thai Chi Chuan, stiluri ce sunt inglobate in Wushu Kung Fu. Aici il cunoaste pe Adrian Tautan.
La inceputul anului 2000 isi intrerupe antrenamentele, reluand studiul artelor martiale in vara lui 2001 cand sub indrumarea lui Sifu Adrian Tautan incepe sa studieze stilul Wing Chun Kung Fu.
Dupa o pauza de trei ani, la mijlocul anului 2005, isi reia antrenamentele de Wing Chun Kung Fu, doi ani mai tarziu fiind recunoscut ca instructor de catre Donald Mak International Wing Chun Institute, cu sediul la Hong Kong, devenind parte integranta din sistemul de predare a Donald Mak International Wing Chun Institute Romania (din 2010 I.W.C.O. (International Wing Chun Organization)
Continua sa-si imbunatateasca abilitatile dobandinte, in perioada 2010 – 2016 intalnindu-se si antrenadu-se cu Sifu Adrian ori de cate ori acesta se afla in tara. Incerca sa transmita mai departe arta Wing Chun cu acelasi spirit pe care l-a primit de la Sifu-ul sau. Din 2011 este recunoscut Instructor Sportiv de Wushu Kung Fu de catre Directia Judeteana de Sport Cluj. In 2014 incepe sa studieze cu Sifu Donald Mak in cadrul unor seminarii si antrenamente in particular atat in Cluj-Napoca, Stockholm sau la Hong Kong. În 2016 – 2018 este Instructor reprezentant pentru România al World Wing Chun Union cu sediul la Hong Kong.

error: Alert: Content is protected !!