Eskrima

Arnis Eskrima Kali (FMA – artele martiale din Filipine) inglobeaza un spectru larg de sisteme de luptă indigene . Putem vorbi de trei traditii majore ce s-au dezvoltat in acest arhipelag:
Buno, Dumog, Bultong – tehnici de lupta asemanatoare judo, jiu jitsu brazilian, lupte libere
Arnis Eskrima Kali – tehnici de lupta cu arme
Silat, Kuntao, – tehnici de lupta cu mana goala care nu sunt de origine filipineza ,fiind dezvoltate mai ales in regiunea Mindanao si sunt influentate puternic de stilurile din Indonezia, Malaezia si China.
Escrima este fara indoiala cea mai populara arta, avand cel mai larg spectru de expresie atat in ce priveste lupta cu mainile goale cat si in ce priveste lupta cu arme albe. Eskrima, Arnis sau Kali denumesc aceeasi arta de lupta. Arnis este o forma derivata a cuvantului spaniol Arnes care inseamna armura si este de cele mai multe ori folosit ca arnis de mano( mana) facand aluzie la capacitatea unui arnistador de a se apara ca si cand ar purta o armura.
Escrima este o varianta a cuvantului escrima insemnand in mod evident scrima. Acest cuvant este folosit in alte zone din Filipine. Kali este o denumire folosita indeosebi in ultimii ani pentru a descrie aceasta arta. A aparut mai cu seama din considerente comerciale ea nefiind deloc utilizata in Filipine. Prin urmare, eskrima, arnis sau kali descriu in esenta aceleasi tehnici de lupta. Influenta puternica a scrimei spaniole se poate vedea si in terminologia utilizata , punta y daga, abecedario,fraile, sumbrada, abierta, serrada, piquete tercia, de fondo, juego todo, alta vez,muestracion, engaño, corto, largo etc.
In Escrima, accentul este pus pe utilizarea armeloc cele mai accesibile pe plan local.
Din punct de vedere al filozofiei de predare trebuie subliniata maxima “invata repede pentru a supravietui”. Avand in vedere frecventa atacurilor piratilor moro, nimeni nu avea luxul de a astepta 10 ani pentru a invata acest stil de lupta. Predarea tehnicilor incepea cu armele pentru simplul fapt ca acestia nu veneau cu mana goala ci bine inarmati. Aceste sisteme nu au fost create ca sport de intretinere, nici pentru evolutie spirituala, nici ca exercitii pentru sanatate, si un lucru foarte important, nu au nici o legatura cu vre-o religie sau curent filozofic.
Ideea de baza era de a supravietui si de ucide cat mai multi pirati mauri era posibil.
Practicantii aveau libertatea de a interpreta in mod personal tehnicile de lupta. Nu exista aici rigiditatea tehnicilor si a intrepretarii care exista in alte arte martiale orientale.

 

Istorie

Scurta Istorie a Filipinelor:

⚬ Descoperirea insulelor Filipine de catre Fernando Magellan in 16 martie 1521
⚬ Colonie spaniola pentru 300 de ani incepand cu anul 1565
⚬ 1896 revolutia pentru independenta impotriva Spaniei
⚬ Declaratia de independenta 1898
⚬ Razboiul spaniolo-american – arhipelagul a fost cedat SUA 1899
⚬ Razboiul pentru independenta cu SUA pierdut in 1899-1902
⚬ Colonie americana incepand cu anul 1905
⚬ Razboi de guerilla impotriva SUA pana in 1913
⚬ Autonomie partiala 1935
⚬ Independenta 1945
⚬ Revolutia populara impotriva regimului dictatorial al lui Ferdinand Marcos 1986 a dus la instaurarea democratiei
⚬ Perioada de atunci si pana in prezent este marcata de instabilitate politica si declin economic
De-a lungul intregii perioade, continuand pana in prezent, insulele erau frecvent tinta atacurilor piratilor din triburile moro localizate in sudul arhipelagului( insula Mindanao). In zilelele noastre ei sunt organizati in Moro Islamic Liberation Front ( frontul de eliberare islamica moro) si sunt in permanent conflict cu guvernul Filipinelor.

 

Sisteme de Lupta

In esenta, sistemele de Arnis sau Escrima (Kali) pot fi asezate in trei mari categorii:

A – sistemele mai inclinate catre folosirea armelor albe – desi in antrenament folosesc batul, acesta este considerat ca o arma alba. Acest brup prefera lupta de la distanta mare si evita blocajele. Pentru ei, nu exista blocaje in escrima, ci doar devieri. Deplasarile lor sunt mult mai agile si din cauza accentului pe antrenament cu lame taioase nu au nevoie sa loveasca cu forta maxima.
B – sistemele care folosesc doar betele – se pune accent pe asa numitele “lovituri devastatoare”. Acest tip de escrimadori au performante in competitiile moderne, unde luptatorii poarta protectiipentru corp si casti. Cel mai mare numar de practicanti fac parte din acesta categorie. Se prefera lupta de la distanta mare si medie.
C – prefera lupta de la distanta mica – un accent mai mare este pus pe folosirea ambelor maini si pe tehnicile de lupta cu mana goala, tranzitia de la arme facandu-se foarte usor. Practicantii din acest grup dezvolta abilitati deosebite si in folosirea cutitului. Strategiile si tehicile gasite aici sunt cele mai potrivite pentru antrenamentul politiei sau militarilor.

 

Arme Folosite

Bastonul este una din cele mai vechi arme utilizate de om in afara de pietre si oase de animal.
Desi luptele cu bete sunt des intalnite in multe zone ele reprezinta cel mai frecvent doar un aspect complementar al luptei cu mainile goale.
Lupta cu un singur bat era acum cateva secole destul de populara in Europa, reprezentand un inlocuitor al duelurilor cu sabia in:

 • Irlanda – bata
 • Portugalia – jogo do pau
 • Tara bascilor – makila
 • India – lahti si silambam
 • Triburile Zulu – izinduku
 • Algeria – El Matreg
 • Etiopia – Dula Maketa
 • Senegal – n’boro

Unele din aceste traditii si-au gasit o exprimare non combativa pe taram artistic prin intermediul dansului precum in:

 • Egipt – tahtib
 • Iran – cub-bazi
 • Romania – calusarii

Arme albe

Cutit – aceasta arma nu credem ca are nevoie de prezentare deosebita. Este una din cele mai periculoase pentru ca este usor de transportat, usor de ascuns,si de manuit. In plus, nu necesita antrenament deosebit pentru a invata folosirea lui. De asemenea se folosesc diverse tipuri de sabii si macete precum sansibar, kampilan, barong,ginunting.

 

Sistem de Grade

Sistemul de Grade pentru seniori este compus din 7 nivele(in conformitate cu DUMAA Philipines). Examenele de grad au loc in mod regulat atat in Romania cat si in Filipine, probele pentru examen  sunt concepute de catre oraganizatia centrala ‘Dumaguete Arnis Association DUMMA Philipines’ si sunt in conformitate cu curriculum studiat de catre elev pana in acel moment pentru fiecare nivel in parte.
Numarul de ore al antrenamentelor este un factor determinant pentru a stabili daca elevul e pregatit sa-si sustina examenul de grad.
Sistemul de grade este creat pentru a aduce un ajutor si pentru a face procesul de invatare mai rapid si mai eficient.
Gradul va fi acordat doar acelor  practicanti care au un bun caracter moral.