Eskrima (cunoscută și ca Arnis sau Kali) este cea mai răspândită artă marțială filipineză, fiind practicată în zeci de țări din lumea întreagă. Există mai multe linii (școli) de Eskrima cu diverse tradiții și interpretări – acestea perpetuându-se de la o generație la alta.
Unele școli sunt specializate pe distanță medie și mică, iar altele preferă distanța medie și mare. Dar toate școlile folosesc arme albe, cea mai răspândită armă fiind bastonul de ratan. Eskrima cuprinde tehnici de baston, două bastoane, sabie, cuțit, dulo-dulo (palm-stick) mâini goale sau combinații între ele.
Sistemul este orientat spre partea marțială, fară a neglija însă aspectele de sănătate. Spre deosebire de majoritatea artelor marțiale, unde tehnicile pentru nivel începător sunt cu mâna goală, în Eskrima se începe cu tehnici de baston, și abia la nivel intermediar apar tehnici de mână goală. În cadrul antrenamentelor se execută exerciții și tehnici specifice artelor marțiale filipineze, în special stilului Eskrima (exerciții de încălzire, mobilitate, forță, viteză, îndemânare, relaxare sau concentrare). De asemenea, noțiunile teoretice sunt nelipsite din cadrul antrenamentelor, având rolul de a ajuta practicantul atât la perfecționarea tehnicilor cât și la structurarea lor. La nivele superioare se poate trece la luptă light-contact sau full-contact (cu echipament de protecție).
Cuvântul „eskrima” vine din spaniolul „esgrima”, care înseamnă scrimă. De asemenea, cuvântul “arnis” provine din „arnés”, termen care, în spaniola veche, desemna armura. Kali este denumirea preferată cu precădere de către occidentali, ea nefiind folosită în Filipine. Puternica influență spaniolă nu se regăsește doar în denumirile stilului, ci și în terminologia lui. Exemple: Numerada, Abecedario, Espada y Daga, Medio, Largo, Corto, Abierta sau Serada.
Istorie
Eskrima își are izvoarele în perioada conflictelor dintre diferitele triburi sau regate filipineze prehispanice. În 1521, Fernando Magelan ajunge în arhipelag și revendică Filipinele pentru Spania. Colonizarea spaniolă începe în anul 1565 și durează peste 300 de ani. De aceea stilul are influențe din scrima spaniolă a acelei perioade dar și unele influențe din artele marțiale chinezești, arabe sau indiene. În 1898, arhipelagul își declară independența față de Spania, pentru ca, la scurt timp mai apoi, să fie cesionat Statelor Unite, iar între 1942 – 1945 se află sub ocupație japoneză. Filipinele își câștigă independența în 1946. În tot acest timp, artele marțiale filipineze continuă să se dezvolte de la o generație la alta, fiind tot mai cunoscute începând cu anii 50.
Sistem de Grade
Sistemul de Grade pentru seniori este compus din 7 nivele. Examenele de grad au loc în mod regulat, probele pentru examen sunt concepute în conformitate cu curriculumul studiat de către elev până în acel moment, pentru fiecare nivel în parte.
Numarul de ore al antrenamentelor este un factor determinant pentru a stabili daca elevul e pregătit să-și susțină examenul de grad.
Sistemul de grade este creat pentru a aduce un ajutor elevului și pentru a face procesul de învățare mai rapid și mai eficient.
Gradul va fi acordat doar acelor practicanți care au un bun caracter moral.
Linie
Ike Xavier Villaflores s-a născut în 1971. A început să studieze karate în 1980 cu tatăl său, Roy Villaflores. Mai târziu continuă studiul artelor marțiale cu unchiul său, Leonardo Delaluna, care preda Kempo Jujutsu și Arnis/Eskrima – Doce Generales. Din 1986 se antrenează în mai multe stiluri de Eskrima, printre care: Balintawak cu George Duran din Cebu, Doce Pares cu Exequiel Sarabia, De Prances cu Vicente Villarojo din Dumaguete sau Arnis cu Max A. Recto.
Adrian Tăuțan s-a născut la Cluj-Napoca. Începe studiul în Arnis/Eskrima în 2008, când merge pentru o lună în Filipine și se antrenează intensiv în cadrul unor antrenamente în particular atât cu Maestrul Ike Xavier Villaflores, cât și cu doi campioni mondiali WEKAF: Ogie Campos și James Rocaberte.
În 2009 se întoarce în Filipine pentru a-și îmbunătăți abilitațile și rămâne pentru aproximativ un an și jumătate, antrenându-se în fiecare zi. Învață Tehnica de Baston: Corto, Medio și Largo, Tehnici de Două Bastoane, Espada Y Daga, precum și sistemul de Cuțit Dumaa Knife. În această perioadă se întâlnește cu mai mulți maeștri, făcând schimb de idei și cunoștințe.
Este Director Relații Internaționale Dumaa Eskrima International, din 2015 deține centura neagră cu 4 dani în Arnis/Eskrima, în prezent locuiește la Beijing și continuă să predea sistemul Arnis/Eskrima.
Bogdan Pin s-a născut la Cluj-Napoca, începe să învețe sistemul Arnis/Eskrima în cadrul unor antrenamente în particular cu Adrian Tăuțan la începutul lui 2009. În același an mai târziu, sub îndrumarea lui A. Tăuțan începe să predea Arnis/Eskrima. În 2010 în urma unui stagiu de pregătire în Filipine (stagiu organizat de A. Tăuțan) obține gradul 3 în Arnis/Eskrima. Din 2010 până în 2016 își perfecționează abilitățile și se antrenează cu Adrian Tăuțan ori de câte ori acesta se află în țară. Este instructor Dumaa Eskrima din 2010 până în 2016. Din 2013 deține centura neagră cu 1 dan în Arnis/Eskrima. În prezent continuă să predea și să promoveze Arnis/Eskrima.