Marele Maestru Yip Man
Marele Maestru Yip Man s-a nascut in data de 14 octombrie 1893 intr-o familie instarita de negustori din Foshan.
El si-a inceput studiul in Wing Chun kung fu in anul 1899, in casa familiei sale, cu Maestrul Chan Wah Shun.
Dupa moartea acestuia, a continuat studiul cu Ng Chung So ( 1905-1907). In timpul studiilor pe care le facela Colegiul Sf. Stefan din Hong Kong il cunoaste pe Leung Bik al doilea fiu al Marelui maestru Leung Jon impreuna cu care studiaza inca 4 ani de zile.Intre anii 1914-1937 Yip Man a lucrat in armata si in fortele de politie. S-a casatorit cu Cheung Wing Sing, si a avut 4 copii, doi fii, Yip Chun si Yip Ching si doua fice, Yip Ar Sum si Yip Ar Woon. In aceasta perioada faima lui de expert in kung fu a crescut in provincie dar totusi el nu a acceptat nici un elev.
In urma invadarii Chinei de catre Japonia (1937) este instaurat la conducere un guvern marioneta. In aceasta perioada Yip Man a devenit foarte sarac din cauza refuzului sau de a colabora cu noile autoritati. In aceasta conjunctura intre anii 1941 si 1943 el incepe sa predea stilul Wing Chun.
Intre anii 1945-1949 dupa capitularea Japoniei incepe o perioada foarte plina din punct de vedere profesional astfel incat Yip Man renunta a preda Wing Chun.
La venirea puterii comuniste in China el se refugiaza impreuna cu familia sa la Hong Kong pierzand toate bunurile sale din China. Aici la varsta de 56 de ani este nevoit sa inceapa o noua viata. Cu ajutorul lui Lee Man incepe din nou a preda Wing Chun Kung fu. In aceasta perioada are foarte multi elevi devenind unul din cei mai respectati maestri din acea zona. Provocari si lupte de strada la care au participat el si elevii sai au adus o reputatie deosebita pentru stilul Wing Chun in acea perioada.
Yip Man moare in casa sa din strada Tong Choi in data de 1 Decembrie 1972. Avea 79 de ani.
Maestrul Chow Tse Chuen
Maestrul Chow Tse Chuen s-a nascut in 1925 in anul taurului dupa zodiacul chinezesc. Maestrul Chow s-a alaturat pentru prima data scolii de Wing Chun a Marelui maestru Yip Man situata in strada Lee Tat districtul Yau Ma Tei Hong Kong in anul 1955. In anul 1957 Yip Man a schimbat locul scolii sale din Yau Ma Tei in Li Cheng UK Estate. Situata intr-una din cele mai sarace si mai vechi zone din Hong Kong conditiile din noua scoala erau deplorabile fiind un loc foarte mic, deosebit de cald ( temperatura medie in Hong Kong pe timpul iernii este de cca 17 -20° C ) , facilitatile sanitare elementare fiind absente. Din cauza acestei situatii putini elevi l-au urmat pe Yip Man, iar noi elevi nu prea existau. Pentru a-l ajuta , Maestrul Chow a organizat o grupa de Wing Chun alcatuita din colegii sai de munca da la compania de autobuze din Kowloon. In timpul acestei perioade Maestrul Chow, care atinsese nivelul Chum Kiu inainte de mutare, a fost invatat sistemul complet, cuprinzand toate formele cu mana goala , manechinul de lemn, Look dim Boom Gwun( Bastonul lung) lovituri de picior, deplasari si forma Baat Jam Dao ( cutitele fluture ). Aceasta perioada s-a intins intre anii 1957 si 1962. Maestrul Chow era de asemenea asistentul lui Yip Man in transmiterea stilului catre noii veniti.
Maestrul Chow a fost de aesmenea unul din primii discipoli ce au reusit sa asimileze forma secreta a cutitelor fluture. In anul 1961 Yip Man, a mutat din nou scoala in cladirea Hing Ip, de pe strada Castle Peak. Maestrul Chow a fost incurajat sa-si deschida propria scoala in loc sa-l urmeze pe Yip Man in noul loc. Pentru a-i da binecuvantarea si pentru a-l incuraja pe acest drum, Yip Man i-a facut cadou, pentru noua scoala, un manechin de lemn cumparat din Guangzhou. Din acest moment Maestrul Chow a devenit unul din cei ce transmit mai departe arta Wing Chun.
Marele Maestru Yip Man a continuat sa rafineze abilitatile Maestrului Chow chiar daca acesta din urma devenise independent. Yip Man ii vizita adeseori scoala pentru a vedea cum se desfasoara antrenamentele. In cursul acestor vizite a predat si alt un set la manechinul de lemn, specializat insa doar pe lovituri de picior. De asemenea il incuraja pe Maestrul Chow sa introduca cit mai multe tehnici de atac si aparare in Chi sao (maini lipicioase), spunind ca “Lut Sao Kin Kung Fu” (” adevaratul kung fu se vede in lupta libera”)
Maestrul Chow a incercat, prin munca sa de cateva zeci de ani , sa transmita mai departe sistemul complet de Wing Chun asa cum l-a mostenit de la Marele maestru Yip Man fara a cauta castiguri personale sau faima.
Maestrul Donald Mak
Maestrul Donald Mak ( Mak Kwong Kuen) s-a nascut in anul 1961. El practica si preda Wing Chun Kung fu in timpul sau liber si nu ca activitate principala.
Sifu Donald Mak a inceput sa invete acest stil de la Chow Tse Chuen incepand cu anul 1979, fiindu – i prezentat de catre Leung Ping Sang , un elev mai vechi al acestuia. Desi Hong Kong este o adevarata Mecca a artelor martiale singurul stil practicat de Sifu Mak este Wing Chun. Antrenamentul a inceput cu forma Siu Lim Tao (mica idee) si, a avut nevoie de aproximativ 1 luna pentru a invata toate cele trei sectiuni. Apoi, a invatat chi sao(“maini lipicioase”) cu o singura mina. Dupa cam doua saptamani de exersare a trecut la chi sao cu ambele maini. In prima luna de invatare singurul exercitiu consta doar in rotirea mailor fara a executa nici o tehnica de atac sau de aparare in tot acest timp. Dupa o luna de rotiri de maini SiFu Chow si-a indrumat elevii spre aplicarea tehnicilor de atac si aparare preluate din forma Siu Lim Tao. Aceasta a durat inca aproximativ 8 luni, apoi a inceput invatarea formei Chum Kiu (in cautarea podului). Aceasta a durat cam trei luni de zile. Dupa doi ani de practica a inceput invatarea formei Biu Jee(degetele care strapung) proces care durat cam jumatate de an. Dupa aceasta a fost nevoie de inca doi ani pentru a invata forma completa la manechinul de lemn. In al cincilea an a inceput studiul armelor din acest sistem, respectiv cutitele fluture (Bart chum dao) si bastonul lung. In total a fost nevoie de 3-4 ani pentru a invata aceste forme cu arme.
Pe linga toate acestea a mai invatat si alte exercitii cum ar fi Lap sao – pumn impotriva Bong sao (mana aripa), deplasarea in triunghi, Jin Kuen si Chi Kirk (picioare lipicioase). Sifu Chow isi incuraja elevii sa aplice in practica chi sao toate tehnicile de atac si aparare invatate in cele trei forme cu mana goala, manechinul de lemn si formele cu arme. “Metoda noastra de a face chi sao este de a exersa alternativ rotirea mainilor si tehnici de lupta”.
Intregul sistem a fost asimilat in circe 8 ani de zile.
Prima sa motivatie in predarea sistemului Wing Chun este aceea de a impartasi si altora o traditie ce vine din inima Maestrului Chow. Relatia intre el si elevii sai nu este o relatie comerciala de tip “vanzare – cumparare” ci una, construita pe baza de respect reciproc intre elev si maestru, o relatie de la om la om bazata pe incredere reciproca ce are ca prim scop “transmiterea” acestei arte, transmitere ce se poate face doar personal. Aceasta este si relatia pe care a avut-o cu Maestrul sau, care la randul sau a avut-o cu Marele Maestru Yip Man.
Sifu Adrian Tautan
S-a nascut in localitatea Cluj–Napoca, Romania.Studiul artelor martiale il incepe in anul 1991in cadrul clubului “Santal” de arte martiale chinezesti -Wushu, club condus de prof. Florin Szondi, continuind apoi, in cadrul Clubului “Don ” condus de instructor Radu Ilyes.
Stilurile studiate in aceasta perioada sunt Changchuan si Taijiquan ( Tai Chi Chuan)
In anul 1998 este recunoscut ca instructor sportiv Wushu, de catre Federatia Romana de Arte Martiale.
Aceasta perioada, devine una de intense cautari si cercetari personale in domeniul artelor martiale traditionale.
In acest timp intalneste o serie de maestrii cu care are sansa sa studieze ,printre care, calugarul Shaolin Shi De Chan, Sifu Radu Baban (Wing Chun Vietnamez ) , Sifu Maday Norbert ( Leung Ting Wing Tsun), Woitjech Savitski, si altii.
Aceasta cautari il fac sa se intalneasca cu SiFu Donald Mak fiind acceptat in cele din urma ca elev personal de catre acesta. In anul 2002 in urma calatoriei la Hong Kong, este recunoscut in mod oficial ca instructor, de catre Donald Mak International Wing Chun Institute.
Este recunoscut ca instructor, si de catre Ving Tsun Athletic Association din Hong Kong. Are de asemenea si statutul de membru permanent in aceasta organizatie.
Bogdan Pintilie
Nascut la Cluj-Napoca, Romania. Incepe studiul artelor martiale chinezesti in toamna anului 1998, in cadrul clubului Don din Cluj-Napoca, condus de catre Instructor Radu Ilyes care il introduce in artele martiale chinezesti prin stilurile Changchuan si Thai Chi Chuan,stiluri ce sunt inglobate in Wushu Kung Fu. Aici il cunoaste pe Adrian Tautan.
La inceputul anului 2000 isi intrerupe antrenamentele, reluand studiul artelor martiale in vara lui 2001 cand sub indrumarea Sifu-lui Adrian Tautan pentru care are o deosebita consideratie, incepe sa studieze stilul Wing Chun Kung Fu.
Dupa o pauza de trei ani, la mijlocul anului 2005, isi reia antrenamentele de Wing Chun Kung Fu, doi ani mai tarziu fiind recunoscut ca instructor de catre Donald Mak International Wing Chun Institute, cu sediul la Hong Kong, devenind parte integranta din sistemul de predare a I.W.C.O. (International Wing Chun Organization) Romania.
In prezent isi desfasoara activitatea ca Instructor de Wing Chun Kung Fu in cadrul I.W.C.O.(International Wing Chun Organization) filiala Cluj-Napoca Romania fiind recunoscut si Instructor Sportiv de Wushu Kung Fu de catre Directia Judeteana de Sport Cluj.
Continua sa-si imbunatateasca abilitatile dobandinte intalnindu-se si antrenadu-se cu Sifu Adrian ori de cate ori acesta se afla in tara, incercand sa transmita mai departe arta Wing Chun cu acelasi spirit pe care l-a primit de la Sifu-ul sau.