Istorie

Wing Chun sau Ving Chun(Wing Tsun) tradus Boxul Frumoasei Primaveri– singurul stil de arte martiale din lume inventat de catre o femeie.

Este dificila o relatare exacta asupra originii Wing Chun, din cauza conditiilor istorice din China medievala.Primele mentiuni in scrieriile istorice fac referice la Leung Jan(1826-1901), denumit de contemporanii sai Regele Kung Fu.

Peste generatii arta Wing Chun ajunge la Yip Man(1893 – 1972). El si-a inceput studiul in Wing Chun Kung Fu in anul 1899, in casa familiei sale, cu Maestrul Chan Wah Shun. Dupa moartea acestuia, a continuat studiul cu Ng Chung So ( 1905-1907). In timpul studiilor pe care le face la Colegiul Sf. Stefan din Hong Kong il cunoaste pe Leung Bik al doilea fiu al Marelui maestru Leung Jon impreuna cu care studiaza inca 4 ani de zile.

In anul 1949, la venirea puterii comuniste in China el se refugiaza impreuna cu familia sa la Hong Kong, pierzand toate bunurile sale din China. Aici la varsta de 56 de ani este nevoit sa inceapa o noua viata. Cu ajutorul lui Lee Man incepe sa predea arta Wing Chun publicului larg, intr-un mod foarte deschis, avand o multitudine de studenti(printre care ii amintim pe Chow Tse Chuen<1925> si Lee Siu Long-Bruce Lee<1940 – 1973>), devenind unul din cei mai respectati maestri din acea zona.  Provocari si lupte de strada la care au participat el si elevii sai au adus o reputatie deosebita pentru stilul Wing Chun in acea perioada. Elevii sai participau deseori la lupte desfasurate in semilegalitate, fara reguli, fara protectii, pentru a-si verifica abilitatile.
Aceste intreceri se desfasurau deseori pe alei laturalnice, iar invingatorul era cel ce parasea ringul improvizat pe propriile-i picioare. In aceasta atmosfera a reusit stilul sa-si dobandeasca renumele de care se bucura si astazi.

Maestrul Chow Tse Chuen a fost asistentul lui Yip Man in transmiterea stilului catre noii veniti pana in momentul in care a fost incurajat de catre acesta sa-si deschida propria scoala.Pentru a-i da binecuvantarea si pentru a-l incuraja pe acest drum, Yip Man i-a facut cadou, pentru noua scoala, un manechin de lemn cumparat din Guangzhou.Marele Maestru Yip Man a continuat sa rafineze abilitatile Maestrului Chow, chiar daca acesta din urma devenise independent, ii vizita adeseori scoala pentru a vedea cum se desfasoara antrenamentele.In cursul acestor vizite a predat si un alt set la manechinul de lemn, specializat insa doar pe lovituri de picior. De asemenea il incuraja pe Maestrul Chow sa introduca cit mai multe tehnici de atac si aparare in Chi sao (maini lipicioase), spunind ca “Lut Sao Kin Kung Fu” (” adevaratul kung fu se vede in lupta libera”)

Maestrul Chow a incercat, prin munca sa de cateva zeci de ani , sa transmita mai departe sistemul complet de Wing Chun asa cum l-a mostenit de la Marele Maestru Yip Man fara a cauta castiguri materiale sau faima.